بلوچ گلزمین ءِ جارچین

 

 وش آتکے

|

 Download Balochi Font and view Balochi text uniquely 

| گوانک ٹیوب | لبزانک | نبشتانک | سرتاک

|

Sweden 2009/06/21

Uppgifter om dödade i Teheran


Washington. Läget är spänt i Teheran sedan tusentals demonstranter drabbat samman med polis beväpnad med batonger, tårgas och vattenkanoner. Statlig tv uppger att minst tio dödats, obekräftade uppgifter pekar på många fler offer.
Uppgifterna gick på söndagen isär om antalet döda efter demonstrationerna i Teheran. Enligt obekräftade uppgifter handlar det om så många som 150. Statliga tv-kanaler bröt den tidigare tystnaden kring demonstrationerna. En tv-kanal i Iran uppgav att omkring 100 skadats vid sammandrabbningar, medan den engelskspråkiga kanalen Press TV sade att 13 dödats. Båda kanalerna är statligt styrda.
Tv-kanalerna sade också att en moské bränts ned, men påståendet om att folk blivit innebrända togs tillbaka. Även två bensinstationer och en militärpostering påstods ha blivit attackerade.
Utländsk rapportering förbjuden Det är svårt att få uppgifterna från Iran bekräftade då kulturdepartementet förbjudit utländska medier från att rapportera från demonstrationerna utan tillstånd från de iranska myndigheterna. President Barack Obama skärpte samtidigt tonen ytterligare och krävde att den iranska regeringen stoppar allt våld och sin orättfärdiga behandling av det iranska folket.

– Den allomfattande mötes- och yttrandefriheten måste respekteras och USA kommer att stödja alla som vill praktisera dessa rättigheter, sade Obama.
Fler gripanden Iran fortsatte samtidigt klappjakten på kritiker. Ytterligare två framstående journalister greps efter lördagens demonstrationer. Enligt kolleger fördes Jila Bani Yaghoub och Bahman Ahmadi Amouie, som båda arbetar för flera reformvänliga tidningar, bort av säkerhetsstyrkor. Rapporter kom om fler försök till gripanden av iranska intellektuella.

– Jag var inte hemma, när fyra män från den rättsliga enheten tvingade min dotter att öppna dörren. De tog mina papper och min dator, säger Issa Saharkhiz som också är journalist och som arbetade för presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi under valrörelsen.
Mousavi - som själv har rört sig i den islamiska statens inre cirklar och var premiärminister på 80-talet - sade på lördagskvällen att han är redo för "martyrskap". Han sade också att han inte avser att konfrontera den islamiska staten och tillade att riskerar den islamiska staten riskerar "farliga konsekvenser" genom att inte ge tillstånd till lagliga demonstrationer.
Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki anklagade Storbritannien för att ha försökt sabotera presidentvalet den 12 juni.
 Storbritannien har konspirerat kring presidentvalet i Iran i två års tid. Vi har sett personer med anknytning till den brittiska underrättelsetjänsten som har flugit in till Iran i klasar, sade Mottaki i den statliga tv-kanalen Press TV.
TT-Reuters-AFP

 

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article5409455.ab